Nie tylko pachnie! Macierzanka z nasion to hit do ogrodu i kuchni!

Wybierając nasiona do uprawy swojego przydomowego ogródka szukasz rozwiązań, które będą zdobić Twój ogród, a jednocześnie tworzyć niezwykłe aromaty w kuchni? Jeśli tak, prawdziwym hitem jest macierzanka! Poznaj ciekawe i popularne ziele z bliska.

Macierzanka piaskowa to ziele, które cechują się wieloma, różnorodnymi właściwościami. Pięknie wygląda, doskonale pachnie, a przy tym może stać się rewelacyjną przyprawą w Twojej kuchni. Jest to niska krzewina kwitnąca od maja do późnej jesieni. Nic więc dziwnego, że jako jedna z nielicznych stanowi ozdobę naszego ogrodu o różnych porach roku. Co więcej, macierzanka występuje w różnych odmianach kolorystycznych, dzięki czemu można dopasować ją do pozostałych roślin znajdujących się w ogrodzie. Najbardziej popularną jest jednak macierzanka różowa.

Roślina  należy do rodziny jasnotowatych. Wyróżnionych jest około 300 różnych gatunków macierzanki. Naturalnym obszarem występowania rośliny jest Europa, północna Afryka, a także strefa umiarkowana klimatu w Azji. W Polskiej florze wyróżnić można od 8 do 10 gatunków macierzanki. 

Podczas wyboru miejsca w ogrodzie dla macierzanki, warto postawić na obszar skalniaków. Mocno i gęsto się rozrasta, tworząc niezwykle okazały „dywanik”. Jest również idealnym wyborem, jeśli chcemy wypełnić przestrzeń pomiędzy wyższymi bylinami, krzewami albo zimozielonymi iglakami. Macierzanka bardzo często wykorzystywana jest do obsadzania skarp, wypełniania szczelin pomiędzy murkami albo kamieniami. Jej cechą charakterystyczną jest fakt, że wszędzie, gdzie się zadomowi, stworzy przepiękny, sielski klimat. 

Macierzanka w kuchni 

Macierzanka, znana także jako thymus serpyllum, to ziele o wieloletniej historii, które od dawnych czasów wykorzystywane jest w kuchni, jak również w medycynie ludowej. Nie wiele osób wie, że macierzanka, to tak naprawdę znany powszechnie w polskiej kuchni tymianek. Tak naprawdę jego pełna nazwa brzmi macierzanka tymianek. 

Przede wszystkim ziele stosowane jest jako dodatek do mięs. Dodaje bardzo wyrazistego smaku, aromatu, zwłaszcza dla drobiu, jagnięciny oraz wołowiny. Jest częstym składnikiem marynat, dodatkiem do sosów oraz dań duszonych. Często macierzanka, którą samodzielnie możesz wyhodować we własnym ogrodzie, może stać się składnikiem zup i bulionów. Wykorzystywane są zarówno listki, jak i gałązki rośliny. Już niewielka ilość, usunięta przez finalnym zaserwowaniem, pozwoli na uzyskanie oryginalnego smaku. 

Kolejnym zastosowanie macierzanki w Twojej kuchni może być tworzenie sosów, dipów oraz past. Nadaje im bardzo aromatycznego smaku. Zastosowań znanego ziela w kuchni nie ma końca- przyprawa do sałatek, dodatek do pieczywa, konfitury. Wybór zależy od indywidualnych preferencji kulinarnych. 

Dlaczego warto wybrać nasiona macierzanki?

Co sprawia, że hodowla nasion macierzanki w ogrodzie będzie doskonałym wyborem? Przede wszystkim jest to ziele bardzo mało wymagające, które szybko i wdzięcznie rośnie, nie mając zbyt dużych wymagań. Co więcej, macierzanka jest w pełni mrozoodporna. Nie wymaga zabezpieczania przed zimnem. Nic więc dziwnego, że uprawa macierzanki jest prawdziwą przyjemnością. Odnajdzie się niemal wszędzie. Najbardziej korzystny i intensywny wzrost będzie można obserwować w mocno przepuszczalnej, piaszczystej, suchej i ubogiej w składniki pokarmowe glebie. Nie wymaga nawożenia. Doskonale znosi suszę i nieprzychylne warunki pogodowe. Najlepszym stanowiskiem dla macierzanki będzie miejsce silnie nasłonecznione. Warto jednak pamiętać, że o skuteczności uprawy, odporności na choroby i szkodniki, decyduje jakość wybranych do hodowli nasion. 

Postaw na macierzankę, jeśli Twoim marzeniem jest własnoręczna, domowa hodowla ziół, którą będziesz mógł wykorzystać w zaciszu domowej kuchni. 

O autorze

Bartłomiej Hojnacki

Cześć, jestem Bartek. I po 30 zafascynowała mnie przyroda. Ponoć każdy coś w tym wieku musi wybrać ;D Prowadzę blog ogrodniczy, gdzie dzielę się swoimi doświadczeniami w uprawie roślin. To nie jest moja praca - robię to z czystej przyjemności. Kiedy nie grzebię w ziemi albo nie piszę, lubię chodzić na ryby. Jest w tym coś kojącego - siedzieć nad wodą i obserwować przyrodę. Mieszkam pod Warszawą, gdzie mam niewielki ogród, który jest moim małym rajem na ziemi.

Jak podobał Ci się ten post?

Kliknij w gwiazdki i oceń!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze